Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun

A A A

STARE DE URGENȚĂ ÎN REPUBLICA CEHĂ!!!

Publicat:Fri, 23/10/2020 - 08:07

1.   RESTRICȚII DE INTRARE (valabil din 05 octombrie 2020, timp de 30 de zile):

Nu este permisă intrarea în Republica Cehă, a cetățenilor din statele non-membre UE, în scop turistic sau pentru vizite de scurtă durată (până la 90 de zile). Persoanele pot călători în Cehia doar în cazul în care dețin permis de ședere temporar sau permanent, o viză de lung sejur, viză de lucru și/ori un contract de muncă perfectat după anularea stării de urgență (11 mai 2020).

Începând cu 21 septembrie 2020, toate persoanele care călătoresc din statele care nu se află pe lista țărilor cu un risc scăzut de contaminare (a se vedea aici: https://koronavirus.mzcr.cz/en/list-of-countries-according-to-the-level-of-risk/, urmează în mod obligatoriu să completeze un formular epidemiologic înainte de a intra în Republica Cehă (https://plf.uzis.cz/). După completarea și trimiterea formularului online, o confirmare a completării va fi trimisă utilizatorului la adresa de e-mail prezentată în formular. Confirmarea va conține un cod QR și un link pentru a afișa întreaga confirmare, inclusiv toate datele furnizate. Formularul poate fi tipărit sau afișat pe un dispozitiv mobil și prezentat autorităților cehe la sosirea în Cehia sau în cadrul controalelor de rutină.

Persoanele care sosesc în Cehia din statele cu risc înalt de contaminare sunt obligate să facă un test PCR (COVID-19) în Cehia în termen de 5 zile de la sosire. În cazul în care persoanele respective nu prezintă rezultatul testului PCR către direcția regională de sănătate publică, la locul de trai, în termen de 7 zile de la sosire în țară, aceștia vor fi obligați să intre în carantină. De asemenea, persoanele care sosesc în Cehia pot prezenta rezultatul testului PCR, emis doar de către instituțiile de sănătate publică din statele membre UE

2.   MĂSURI PE PLAN INTERN:

Începând cu 21 octombrie curent toate persoanele vor fi obligate să poarte măști de protecție în aer liber. Excepție va fi doar pentru membrii aceleiași familii, dacă se află la o distanță mai apropiată de doi metri unul de celălalt și doar în cazul în care nu există alte persoane în apropiere, precum și pentru cei care sunt implicați în sporturi în aer liber. Obligativitatea respectării măsurilor respective se va răsfrânge și pentru pasagerii din automobile, în cazul în care sunt persoane străine.

Începând cu 22 octombrie curent până la 3 noiembrie curent este restricționează libera circulație a persoanelor în toată Republica Cehă cu excepția:

-       Deplasări în scop de afaceri sau în scop de serviciu, precum și alte activități similare;

-  Deplasări la magazine pentru procurarea obiectelor de strictă necesitate precum: produse alimentare, medicamente și dispozitive medicale, produse igienice, produse cosmetice și alte produse farmaceutice, produse pentru animale.

-       Deplasări în scopul plecării din Republica Cehă;

-       Deplasări  în scopul revenirii la locul de reședință;

-       Participarea la nunți și înmormântări, într-un număr care nu depășește 10 persoane;

-       Utilizarea traseelor strict necesare pentru a satisface nevoile și serviciile menționate;

-       Deplasări la instituții medicale și sociale, inclusiv în cazul necesității însoțirii rudelor și persoanelor apropiate, precum și la instituții de îngrijire veterinară;

-       Deplasări pentru a face față unor chestiuni oficiale urgente, inclusiv furnizarea necesarului însoțit de rude și persoane apropiate;

-       Exercitarea unei profesii sau activități utilizate pentru asigurarea securității, ordinii interne și gestionarea crizelor, protecția sănătății, furnizarea de asistență medicală sau socială, inclusiv activități de servicii de voluntariat, etc.

3.   PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL

Tranzitul este permis cu condiția că acesta urmează a fi efectuat timp de 12 ore după intrare, cu prezentarea confirmărilor privind scopul și destinația.

4.   ALTE INFORMAȚII UTILE ȘI SURSE OFICIALE DE DOCUMENTARE:

Informații suplimentare pot fi consultate pe pagina web a Ministerului Sănătății a Republicii Cehe - https://koronavirus.mzcr.cz/  și Ministerului de Interne a Republicii Cehe - https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx.

IMPORTANT!!!! Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă îndeamnă toți cetățenii Republicii Moldova, aflați pe teritoriul Cehiei să urmeze măsurile epidemiologice impuse pentru a evita sancțiunile.