Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun

A A A

Relaţii comercial-economice

Relații comercial-economice

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Cehă, în primele 10 luni ale anului 2020 a înregistrat suma 142,8 milioane USD (în scădere ușoară față de aceeași perioadă a anului trecut, care a constituit 143,3 milioane USD). După valoarea volumului schimburilor comerciale, R. Cehă se situează pe locul 10 printre principalii parteneri comerciali ai țării noastre la nivel mondial și locul 5 printre statele UE. 

Soldul rămâne negativ și constituie 9,8 milioane USD în defavoarea Republicii Moldova.

Exportul – 66,5 milioane USD (+32,9% față de 2019).

Principalele produse exportate: fire și cabluri, inclusiv cabluri coaxiale (30 milioane); vinuri din struguri proaspeți (8 milioane), articole de transport sau ambalare din materiale plastice, scaune, semințe din floarea soarelui, miere naturală, fructe proaspete și congelate, dulcețuri și jeleuri, paste și pireuri de fructe sau nuci, articole textile, cornete și alte ambalaje din hârtie, carton, vată de celuloză sau straturi subțiri din fibre celulozice; fibre de sticlă, etc. 

Importul – 76,3 milioane USD (-18,1% față de 2019).

Principalele produse importate: fibre și cabluri, inclusiv cabluri coaxiale, autoturisme și alte autovehicule; aparatură pentru comutarea, tăierea, protecția, branșarea, racordarea sau conectarea circuitelor electrice; bere fabricată din malț, preparate de tipul celor folosite pentru hrănirea animalelor, medicamente, vată și tifoane, agenți organici de suprafață, tuburi, țevi și accesorii ale acestora, articole din materiale plastice, cauciucuri, hârtie, fibre de sticlă, acumulatoare electrice, etc.

Pe teritoriul Republicii Moldova activează 51 de întreprinderi cu capital ceh, investițiile însumând valoarea de 3,29 milioane lei. După valoarea capitalului investit, Republica Cehă se află pe locul 38 printre principalii investitori ai Republicii Moldova, iar după numărul companiilor beneficiare de capital ceh – se află pe locul 28. Reieșind din obiectivele de dezvoltare a economiei cehe, Republica Moldova mizează pe extinderea și diversificarea relațiilor comercial-economice în vederea valorificării potențialului bilateral existent care este unul considerabil, în special în sectorul infrastructurii de transport, sectorul energetic, industrial și al tehnologiilor de procesare în domeniul agroalimentar.

 

REUNIUNILE COMISIEI INTERGUVERNAMENTALE MOLDO-CEHE PENTRU COOPERARE ECONOMICĂ: