Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun

A A A

I M P O R T A N T!!!! Situația cetățenilor străini și legalitatea șederii acestora după încheierea stării de urgență în Republica Cehă

Publicat:Tue, 05/05/2020 - 11:22

Reamintim că, starea de urgență a fost declarată în Republica Cehă începând cu 12 martie 2020 și, actualmente este în vigoare până la 17 mai 2020. În legătură cu declararea de către autoritățile cehe a stării de urgență, pentru prevenirea răspândirii epidemiei de Coronavirus (Covid-19), care a provocat limitarea posibilităților de părăsire a acestei țări, informăm următoarele.

Cetățenii străini, care se aflau legal în Republica Cehă la momentul declarării stării de urgență (12 martie 2020), au dreptul să stea în Republica Cehă pe durata stării de urgență (preliminar până la 17 mai 2020).

După încheierea stării de urgență, cetățenii Republicii Moldova nu vor fi sancționați de către autoritățile cehe pentru șederea în Republica Cehă adițional 60 de zile, timp care se oferă cetățenilor străini vizați să părăsească țara. Acte suplimentare în aceste sens, nu vor fi solicitate de către autoritățile cehe și respectiv nu se vor elibera de către organele de poliție.

Pentru a asigura o reîntoarcere organizată a străinilor în țara de origine, legalitatea șederii acestora va fi certificată în timpul controlului la frontieră printr-o ștampilă specială care se va aplica în documentul de călătorie la momentul plecării din Republica Cehă (imaginea se anexează). Conform declarațiilor, Republica Cehă a informat toate statele despre această procedură.

Pentru a facilita revenirea fără probleme, acest certificat de legalitate a șederii sub forma ștampilei în documentul de călătorie este introdus începând de luni, 4 mai 2020. Ștampila nu asigură intrarea/șederea pe teritoriul altor state. Totodată, atenționăm că regulile pentru tranzit reprezintă propriile măsuri aplicate de către fiecare stat în parte.

Informații suplimentare la subiect pot fi accesate la următoarele adrese: