Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun

A A A

Climatul investiţional şi de afaceri

Obiectivul Guvernului Republicii Moldova este sporirea competitivităţii ţării, ceea ce nu înseamnă altceva decât creşterea bunăstării cetăţenilor Republicii Moldova.

Impactul îmbunătăţirii mediului de afaceri va fi exprimat în sporirea investiţiilor, creşterea exporturilor, majorarea numărului de întreprinderi fiabile motivate să implementeze inovaţii, capabile să creeze locuri de muncă atractive, să asigure productivitate înaltă şi producţie competitivă orientată spre export, efect susţinut prin avansarea Republicii Moldova în clasamentele internaţionale Doing Business (2018: Moldova ocupă locul 44 din 190), Indicele competitivităţii globale, Indicele libertăţii economice şi Indicele de performanţă logistică, depăşind nivelul mediu din regiune.

Sectoare

AGRICULTURĂ

AUTOMOTIVE

ICT

MEDICINA

ENERGIA REGENERABILĂ

TEXTILE

Cadru Legal

Cadrul legal a fost consolidat, fiind adoptate mai multe legi privind reglementarea comerțului exterior, concurența, protecția drepturilor de proprietate industrială etc. Un aspect important este faptul că dispozițiile legislative sunt în concordanță cu cadrul juridic internațional, în special cu al Uniunii Europene. Acest proces va continua, deoarece armonizarea legislației este cheia succesului în punerea în aplicare a angajamentelor DCFTA. Semnat și ratificat, acordul implică liberalizarea comerțului cu bunuri și servicii, libera circulație a forței de muncă, reducerea impozitelor, reducerea barierelor tehnice și netarifare, abolirea restricțiilor cantitative și armonizarea legislației moldovenești cu UE. Mai multe informații despre DCFTA aici.

Cadru fiscal

Republica Moldova are unul dintre cele mai competitive sisteme fiscale din regiune. Din această perspectivă, există 48 de tratate fiscale operaționale privind evitarea dublei impuneri cu alte jurisdicții.

Prin urmare, rata generală a impozitului pe profit este de 12%, impozitul pe valoarea adăugată este de 20%, iar contribuțiile la asigurările sociale de 23%. Trebuie remarcat faptul că impozitul pe profit poate fi redus la jumătate sau mai mult dacă o companie este rezidentă în zona economică liberă .

Investiții

În funcție de distribuția investițiilor străine directe (ISD) pe ramuri ale economiei, principalele activități economice care beneficiază de investiții sunt:

  • Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat - 35,13% din totalul stocului ISD;
  • Industria prelucrătoare - 17,51% din stocul total de ISD;
  • Activități financiare și de asigurare - 15,08% din totalul stocului ISD.
  • În top 10 ţări investitoare în capitalul social al Moldovei se numără Țările de Jos, Italia, România, Rusia, Germania, SUA, Austria, Marea Britanie, Elveția și Turcia.

Ca oportunități de atragere a investitorilor străini sunt zonele economice libere, parcurile industriale și parcurile IT - care reprezintă o inovație pentru Republica Moldova.

Zonele Economice Libere sunt părți ale teritoriului vamal al Republicii Moldova, separate economic, strict delimitate pe întregul perimetru, care permit anumite tipuri de activități comerciale preferențiale pentru companiile naționale și străine. În prezent, Moldova are 7 zone economice libere, fiind alocate proporțional în partea de nord, centrală și sudică a țării. În același timp, Republica Moldova are și Portul Internațional Liberal Giurgiulești (regiunea de sud), precum și Aeroportul Internațional Liber "Mărculești" (Florești, regiunea de nord), ambele având statut legal aproape asemănător cu zone economice libere.

O altă platformă industrială care oferă o serie de oportunități este Parcul Industrial - un instrument relativ nou pentru Moldova, creat în 2011. Parcurile industriale sunt teritorii definite unde producția industrială, furnizarea de servicii, cercetarea științifică aplicată și / sau dezvoltarea tehnologică sunt supuse anumitor preferințe. Au fost lansate 10 proiecte pentru crearea și dezvoltarea de parcuri industriale în partea nordică, centrală și sudică a țării: "Tracom" în municipiul Chișinău, "Bionergagro" în orașul Drochia, "Cimișlia" în orașul Cimișlia, "Raut" Orașul Bălți, "CAAN" în orașul Strășeni, "Edineț" în orașul Edineț, "Cavi Triveneta Divelopment" în orașul Strășeni, "Comrat" în orașul Comrat, "Durlești" în orașul Durlești și "Cahul" în orașul Cahul.

"Parcul IT Moldova" reprezintă un mediu atractiv pentru afacerile IT. Parcul IT oferă o platformă organizațională cu un set de mecanisme și stimulente inovatoare pentru industria IT, precum și un cadru de reglementare motivant care facilitează managementul afacerilor IT. Primul Parc IT "Tekwill" stabilit la Chișinău cuprinde 100 de companii rezidente cu o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei. Acest mecanism a pus bazele unei industrii IT competitive în țara noastră, creând premise pentru profesioniștii emigrați și companiile să se întoarcă în țară producătoare de locuri de muncă cu salarii competitive. Creșterea estimată a numărului de companii IT active este de la 400 la 1000; a companiilor IT cu capital străin - de la 150 la 250; în numărul angajaților din industria IT de la circa 7.000 la 12.500, precum și cifra de afaceri a sectorului crește până la 270 milioane USD, iar exporturile IT cresc de la 1.5 miliarde lei la 3.5 miliarde lei pe an. Ca rezultat, anticipăm o creștere a investițiilor în industria IT, noi locuri de muncă înalt calificate și bine plătite, transferul de tehnologie și de practici avansate. Acum, intenționăm să lansăm alte 2 parcuri IT, în regiunile nordice și sudice ale țării.

Mai multe informații privind investițiile aici.