Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun

A A A

Ambasadorul Alexandru Codreanu a purtat o discuție cu noul Director al Agenției Cehe pentru Dezvoltare, dl Jan Sliva

Publicat:Thu, 17/09/2020 - 11:07

Praga, 15 septembrie 2020. Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Cehă, Alexandru Codreanu a avut o discuție telefonică cu dl Jan Sliva, noul Director al Agenției Cehe pentru Dezvoltare. În cadrul convorbirii, au fost discutate stadiul actual și perspectivele cooperării dintre Republica  Moldova și Republica Cehă în domeniul asistenței pentru dezvoltare.

Cu referire la proiectele pentru țara noastră, oficialul ceh a reiterat că Republica Moldova este un partener prioritar al Programului de asistență pentru dezvoltare al Cehiei și a asigurat că toate proiectele implementate conform Programului bilateral pentru anul curent sunt în derulare fără careva impedimente.

Programul bilateral de asistență pentru dezvoltare 2018-2023 (http://www.czechaid.cz/en/zeme/moldova/) își propune să consolideze relațiile Cehiei cu Republica Moldova, răspunde priorităților țării noastre în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030 și ia în considerare angajamentele Chișinăului în conformitate cu Acordul de Asociere între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

În conformitate cu programul menționat, în Republica Moldova sunt implementate numeroase proiecte de asistență în domeniile agricultură, gestionarea resurselor de apă, mediu, servicii și infrastructură socială, guvernare și societate civilă. Pentru 2020 sunt planificate activități cu un buget total de 2,37 milioane Euro. Suplimentar, alte 2 proiecte în valoare de aproximativ 380 mii Euro vor fi implementate anul curent în beneficiul instituțiilor medicale din Călărași și Căușeni, susținând eforturile autorităților moldovenești în vederea prevenirii și controlului răspândirii COVID-19.