Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun

A A A

ALERTĂ DE CĂLĂTORIE COVID-19!!!

Publicat:Tue, 22/09/2020 - 12:08

Stimați concetățeni,

Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă informează că, în conformitate cu dispozițiile autorităților cehe, intrarea pe teritoriul Republicii Cehe a cetățenilor Republicii Moldova, rămâne restricționată.

Astfel, nu este permisă intrarea în Cehia în scop turistic sau pentru vizite de scurtă durată (până la 90 de zile). Prin urmare atenționăm asupra faptului că intrarea la momentul actual pe teritoriul Republicii Cehe, ignorând regulile menționate mai sus sau utilizând acte false comportă asumarea răspunderii pentru viitoarele sancțiuni care vor fi aplicate celor care au încălcat regulile în vigoare.

IMPORTANT! Cetățenii Republicii Moldova pot călători în Republica Cehă doar în cazul în care dețin permis de ședere temporar sau permanent, o viză de lung sejur, viză de lucru și/ori un contract de muncă perfectat după anularea stării de urgență (17 mai 2020).

Astfel, începând cu 21 septembrie 2020, toate persoanele care călătoresc din statele care nu se află pe lista țărilor cu un risc scăzut de contaminare (a se vedea aici: https://koronavirus.mzcr.cz/en/list-of-countries-according-to-the-level-of-risk/ , urmează în mod obligatoriu să completeze un formular epidemiologic/de sănătate publică înainte de a intra în Republica Cehă (documentul poate fi găsit aici: https://plf.uzis.cz/).

După completarea și trimiterea formularului online, o confirmare a completării va fi trimisă utilizatorului la adresa de e-mail prezentată în formular. Confirmarea va conține un cod QR și un link pentru a afișa întreaga confirmare, inclusiv toate datele furnizate. Formularul poate fi tipărit sau afișat pe un dispozitiv mobil și prezentat autorităților cehe la sosirea în Republica Cehă sau în cadrul controalelor de rutină.

Persoanele care sosesc în Republica Cehă din statele cu risc înalt de contaminare sunt obligate să facă un test PCR (COVID-19) în Republica Cehă în termen de 5 zile de la sosire. În cazul în care persoanele respective nu prezintă rezultatul testului PCR către direcția regională de sănătate publică , la locul de trai, în termen de 7 zile de la sosire în țară, aceștia vor fi obligați să intre în carantină. De asemenea, persoanele care sosesc în Republica Cehă pot prezenta rezultatul testului PCR, emis doar de către instituțiile de sănătate publică din statele membre UE.