Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun

A A A

Încheiere căsătoriei la organele de stare civilă din Republica Cehă

Cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi legal pe teritoriul Republicii Cehe, au dreptul să înregistreze căsătorii cu alt cetățean al Republicii Moldova sau cu cetățeni străini la organele de stare civilă cehe (matrika) de la locul de trai a unuia dintre viitorii soţi.

Informaţia oficială privind înregistrarea căsătoriei în Republica Cehă, precum și detalii privind întreg pachetul de acte care necesită a fi prezentat urmează să fie obţinută la organul de stare civilă (matrika) de la locul de trai al unuia din viitorii soţi.

Potrivit informaţiei publicate de organele de stare civilă cehe, pentru a se căsători în Cehia, cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de următoarele acte: 

Adeverinţa privind capacitatea juridică de a încheia o căsătorie (vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství).

Acest document, poate fi solicitat prin intermediul Ambasadei și se eliberează în pe baza informației care se conține în Certificatul privind Starea Civilă din Republica Moldova. Prin urmare la momentul solicitării Adeverinţei privind capacitatea juridică de a încheia o căsătorie (vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství), cetățeanul moldovean urmează să dețină acest certificat privind starea civilă (valabilitatea certificatului este de 6 luni) sau, după caz, un certificat de divorț, care la fel a fost eliberat nu mai mult de 6 luni în urmă. În caz contrar, în primă instanță, necesită a fi obținut certificatul privind starea civilă.

Certificatul de Stare Civilă se eliberează de către organele de stare civilă din Republica Moldova, dar poate fi solicitat și prin intermediul Ambasadei.

Informații privind procedura obținerii certificatului privind starea civilă prin intermediul Ambasadei găsiți accesând compartimentul corespunzător.